Digitale tolvignetten Oostenrijk

Reis je naar Oostenrijk met de auto dan ontkom je helaas niet aan een tolvignet. Tot voor kort kon je volstaan door het kopen van een een sticker bij de ANWB of een tankstation voor de Oostenrijkse grens en deze sticker op de voorruit van je auto te plakken. Deze stickers zijn verkrijgbaar  in 3 varianten: 10 dagen, 2 maanden of 12 maanden.

Digitale vignetten vanaf 2018

Wie liever geen stickers op de voorruit van zijn auto plakt kan vanaf dit jaar ook digitaal een vignet aanschaffen via de website van ASFINAG. Je kunt met een creditcard of paypal betalen en vervolgens je kenteken invoeren. Omdat de Oostenrijkse wetgeving met betrekking tot online aankopen wat lastig in elkaar zit is het helaas noodzakelijk om je vignet 18 dagen voor vertrek te kopen. Mocht je nu echt heel veel haast hebben met een vignet geef dan aan dat je het vignet zakelijk wilt gebruiken. Het gaat dan direct in.

Strengere controles op tolvignetten

Met de komst van de digitale vignetten wordt ook de controle verscherpt, in heel Oostenrijk. Dus vanaf het moment dat je de grens passeert is een vignet op de autobaan verplicht. Het is helaas een hardnekkig fabeltje dat je voor het stuk tussen de grens en de eerste de beste afrit geen vignet nodig hebt. Het tijden van op de Oostenrijkse autobahn zonder vignet wordt bestraft met een boete (ook wel ersatzmaut) genoemd. Dit bedrag ligt bij directe betaling (creditcard of contant) op € 120,-. Kun je niet direct betalen dan loopt het bedrag op tot € 300,-. Controles op het vignet worden over het algemeen uitgevoerd door de politie, de toezichthouder op de autobahnen in Oostenrijk (ASFINAG) en door middel van een digitaal systeem.

Online vignetten kopen

Vignetten kun je dus online kopen via de shop van ASFINAG met een creditcard of Paypal. (iDeal wordt helaas nog niet ondersteund) Ook zijn er diverse websites waar je de vignetten vlak voor vertrek kunt kopen. Mocht je toch liever een sticker plakken? Koop je vignetten dan in Duitsland niet bij het allerlaatste tankstation voor de grens. De rijen voor de kassa zijn namelijk extreem lang omdat er altijd chauffeurs zijn die vergeten een vignet te kopen.

Reacties zijn gesloten.